სანთლის არაყი - თაფლის არაყი
თაფლის არაყი უძველესი და განსაკუთრებული სასმელია, რომელიც თავისი უნიკალური გემოვნური თვისებებით გამოირჩევა. გურიაში თაფლის არყის გამოხდის ტრადიცია დღემდე შემორჩენილია და მას „სანთლის არაყსაც“ უწოდებენ.
ჩვენ ვაწარმოებთ ამ არაყს საოჯახო, ტრადიციული მეთოდით, რაც მის განსაკუთრებულ ხარისხსა და ავთენტურობას განაპირობებს.
ტრადიციული მეთოდით გამოხდილი, ერთნახადი სანთლის არაყი გამოირჩევა სირბილით და სასიამოვნო გემოთი. მასში იგრძნობა თაფლის, ფიჭის, სანთლის, ყვავილის მტვრის - ჭეოს არომატები. ნამდვილი სანთლის არყის სიმაგრე 27-დან 30 გრადუსამდეა.
მიუხედავად იმისა, რომ თაფლის არაყი ფართოდაა გავრცელებული, მისი სრულყოფილი სახით გამოხდა მხოლოდ საფუტკრე მეურნეობის პირობებშია შესაძლებელი. გურიაში სანთლის არაყი მეფუტკრის ოჯახებში დიდი პოპულარობით სარგებლობს. მისი მიღება იშვიათი და განსაკუთრებული გამოცდილებაა.
სანთლის არყის უნიკალური არომატი და თვისებები განპირობებულია იმით, რომ გამოსახდელ მასალაში გამოიყენება ფუტკრის პროდუქტების ბუნებრივი პროპორციები. მათ შორის, ცვილი, რომლის მცირე ნაწილაკებიც გამოხდის პროცესში არაყს ერევა, თან მოჰყვება, რაც სასმელს კიდევ უფრო სასიამოვნო არომატს ანიჭებს.
თაფლისგან ალკოჰოლური სასმელების დამზადება ჯერ კიდევ უძველეს დროში დაიწყო. საქართველოში თაფლის არაყს „ღვთიურ სასმელს“ უწოდებდნენ და რიტუალებში იყენებდნენ. მისი გამოხდის უძველესი ტრადიცია განსაკუთრებით გავრცელებული იყო მთიან რეგიონებში, სადაც მეფუტკრეობა ტრადიციულად განვითარებულია.